Inhoudsopgave
De schitterende jachthond Vizsla is een prachtige hond voor mensen die houden van de jacht, maar dat niet alleen. Het is ook een hond die erg geschikt is om als huisdier te houden: zeker als je erg eenzaam bent is de Vizsla de perfecte hond. Een Vizsla is graag onder de mensen en is hij dat niet, dan kan het beest zelfs een soort verlatingsangst ontwikkelen.
In dit artikel bespreken we dat probleem: verlatingsangst. Bovendien zullen we wat tips geven over het alleen thuislaten van jouw Vizsla.
👋 Voordat je verder leest…
Hieronder kan je je inschrijven voor onze Vizsla nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.
We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Vizsla!
Welke Vizsla heb jij?
Om nog even kort de Vizsla te introduceren zijn er zowel kortharige als langharige Vizsla’s. De laatsten werden door fokkers ontworpen zodat de kortharige beesten het in het kille noorden niet te koud zouden hebben en kruisten de Vizsla’s dus voor een korte periode met Duitse Staande Langhaar honden.
Het karakter tussen langharige en kortharige Vizsla’s zal niet veel van elkaar afwijken en beide soorten hebben verlatingsangst.
Kort over de geschiedenis van de Vizsla
De volledige naam van de Vizsla is natuurlijk de ‘Hongaarse Staande Vizsla’. Je zult wel merken dat de Vizsla een lange nek heeft en af en toe zijn kop uitsteekt om boven het maaiveld uit te kijken. Dat is geen toeval: met decennialang fokken hebben jagers de beste Staande Vizsla’s ‘ontworpen’ zodat ze voor hun baasjes het wild op konden sporen.
Het is dus niet zo zeer een retriever – een hond die het geschoten wild naar het baasje terugbrengt – maar meer een speurhond die het wild voor het baasje opspoort nog voordat het baasje het wild heeft gezien of geschoten.
Hongaarse geschiedenis
De Vizsla wordt ook wel eens Magyar Vizsla genoemd, omdat het uit het Oostenrijks-Hongaarse rijk stamt. Magyar is daarbij het Hongaarse woord voor Hongarije. Onderzoekers wijzen echter op Vizsla-achtige honden die al bestonden in de tijd van de Romeinen en in de Middeleeuwen werden de Vizsla’s ook al gebruikt. We kunnen dus stellen dat de Vizsla honden al ruim 2 of misschien wel meer millennia onder de mensen zijn.
Verlatingsangst bij Vizsla’s
Misschien is ook dat de reden dat Vizsla rashonden vaak verlatingsangst ontwikkelen: juist omdat ze al generatieslang onder de mensen zijn en het dus beangstigend vinden om alleen te zijn. Voordat we hier echter verder op ingaan, willen we eerst verlatingsangst beschrijven.
Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Vizsla wordt ook uitgebreid behandeld in Vizsla Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.
Vizsla’s alleen thuis laten
Misschien weet je niet precies waar we het over hebben als we het hebben over verlatingsangst.
Maar misschien is er al wel wat gebeurt wat erop kan duiden dat jouw hond er last van heeft. Ben je nooit teruggekomen van een dagje weg om erachter te komen dat jouw hond destructief is bezig geweest: vernielen van meubels, gepoept in de keuken en de buren melden aan jou dat de hond de hele dag heeft zitten blaffen?
Als dat anders nooit gebeurt, is dat een teken dat jouw hond zich geen raad weet als jij niet in de buurt bent.
Oorzaken van verlatingsangst bij honden
Een van de oorzaken van verlatingsangst bij honden is soms een traumatische ervaring. Er zijn veel triggers die verlatingsangst kunnen verergeren, zeker bij honden als de Vizsla die er aanleg voor hebben: je kunt denken aan een harde knal op oudejaarsnacht, maar ook onweer kan voor sommige honden vreselijk stressvol zijn, waardoor hun verlatingsangst de dagen of weken daarna verergert.
Het is behoorlijk frustrerend
Het kan een behoorlijke koppijn zijn als je jouw hond niet alleen kan laten. Je moet natuurlijk naar je werk, naar school en er zijn momenten dat je gewoon even niet bij je hond kan zijn. Het is erg vervelend voor baasjes om een hond te hebben die je op deze manier claimt.
Toch zijn er gelukkig manieren om de verlatingsangst te voorkomen en zelfs af te leren. Daar zullen we wat dieper op ingaan.
Oplossingen voor Vizsla verlatingsangst
Allereerst is het belangrijk om bij de geboorte van een Vizsla pup al te beginnen met het afleren van verlatingsangst. Hoe eerder je erbij bent, hoe beter. Je moet in geen geval een pup te vroeg bij de moeder weghalen, waardoor je al één nul achterstaat.
Te laat is echter ook niet goed. Het is het best om de beestjes weg te halen bij moeders tussen week 7 en week 12.
Stap voor stap de tijd rekken bij het alleen thuis laten
Met een jonge Vizsla is het goed om verlatingsangst weg te trainen. Je kunt elke dag het aantal uren dat je weg bent van huis vergroten. Op die manier zal een Vizsla je altijd blijven vertrouwen en weten dat je weer terugkomt.
Zo went een hond eraan dat hij zo af en toe alleen is. Geef ook elke keer voor het weggaan een hondensnoepje met dezelfde woorden: op die manier gaat de hond patronen herkennen. Vizsla’s zijn slim en intelligent en leren snel. Een gemiddelde Vizsla moet toch echt wel 4 à 5 uur alleen kunnen zijn als je het op deze manier aanpakt.
Andere tips voor verlatingsangst
Je kunt een Vizsla pup of volwassen dier op verschillende manieren helpen. Zorg voor een ‘veilige’ mand, waar hij zich thuis voelt. Zorg ook dat voordat je weggaat, dat jouw hond goed is uitgelaten. Het is goed dat een Vizsla geen ‘munitie’ heeft om jouw keuken mee onder te poepen of te plassen en geen honger om aan de meubelen te beginnen.
Ook kun je proberen om de radio aan te zetten, zodat hij zich niet alleen voelt, maar altijd een stem blijft horen.
Lukt echt niets? Dan is het mogelijk om kalmerende middelen te gebruiken. Er zijn genoeg middelen die niet schadelijk zijn voor jouw huisdier.
Leer alles over jouw lieve Vizsla
Wil je álles leren over jouw Vizsla? Bekijk dan ook het Vizsla Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!
Klik hier om het boek te bekijken →
Kan je een Vizsla alleen thuislaten?
Het antwoord daarop is een volmondige ‘ja’. Als jij het op de juiste manier aanpakt, dan kun je makkelijk een hond trainen om langer thuis te blijven. Dat geldt ook voor Vizsla’s, hoewel deze hondensoorten er een aanleg voor hebben. Begin op jonge leeftijd met oefenen, dan zal je er het leven lang plezier aan hebben. Veel succes!
Nog meer leren over jouw (toekomstige) Vizsla?
Bekijk dan het Vizsla Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.
Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!