Home | Hongaarse Staande Vizsla.. alles wat je moet weten!

Hongaarse Staande Vizsla.. alles wat je moet weten!

⏱ Leestijd: 4 minuten

De Hongaarse Staande Vizsla is een prachtige hond en een van de favorieten wereldwijd. Zeker op jacht- en jagersverenigingen zijn deze honden dé honden om mee te nemen naar de gezamenlijke jachttoernooien.

Niet alleen zijn de Hongaarse Staande Vizsla rashonden goed om een door het baasje geschoten wilde vogel, eend of gans terug te brengen bij het baasje, maar misschien nog wel belangrijker: de Hongaarse Staande Vizsla spoort het wild op, nóg voor het baasje heeft geschoten.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Vizsla nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Vizsla!

Twee varianten Vizsla’s

Er zijn twee varianten Vizsla’s: de ene is de kortharige, de ander de langharige. In de jaren dertig van de vorige eeuw besloten bepaalde jagers dat het voor de Vizsla soms flink koud kon zijn met de korte haren.

Daarom besloten ze het beest met een vergelijkbare Duitse Staande Langhaar te kruisen. In elke langharige Vizsla zit dus nog een klein beetje Duits bloed.

De geschiedenis van de Vizsla

De Vizsla droeg voorheen ook wel de naam Magyar Vizsla. Magyar is de Hongaarse naam voor Hongarije en dat is dan ook waar de Vizsla oorspronkelijk werd gefokt. Naar schatting is de jachthond nog veel ouder en heeft het beest haar oorsprong wellicht zelfs bij de Romeinen, maar zeker is dat het beest in de Middeleeuwen al werd gebruikt.

Volgens sommigen komt de naam Vizsla van het Hongaarse woord ‘vizi’ dat zoiets betekent als ‘speuren’ of ‘zoeken’.

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Vizsla wordt ook uitgebreid behandeld in Vizsla Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Een staande hondenras

Zoals in de inleiding al werd verteld, is het feit dat we het hebben over een ‘Staande’ Vizsla terug te leiden naar de jacht: de Staande Vizsla zou de jacht inluiden door wild te ruiken en de baas te laten zien waar het wild zat. Hij deed dit staand: met opgeheven hoofd het land afspeuren om het wild op te sporen.

Doordat het beest is gefokt door de Hongaarse adel, is het daadwerkelijk een schitterende hond met – je zou bijna zeggen – blauw bloed.

Het karakter wat ervan afstamt

Het karakter wat de adellijke Vizsla nu nog steeds in haar genen heeft is allereerst een speur- en werkmentaliteit. Het beest is goed te trainen en is bijzonder intelligent en slim. Daarnaast is het door haar eeuwenlange samenwerking met mensen enorm mak en aaibaar.

Het is niet voor niets dat de Vizsla een van de hondenrassen is met de grootste aanleg tot verlatingsangst.

Het aanschaffen van een staande Hongaarse Vizsla

Voordat je een Vizsla aanschaft, is het belangrijk om te weten waar je zo’n pup kunt kopen. Het is aan te raden om als je bijvoorbeeld op Marktplaats kijkt, om echt in gesprek te gaan met de eigenaar over de Vizsla’s voorouders: er wordt namelijk niet altijd verantwoord gegokt, met alle problemen en risico’s van de gezondheid van dien.

Het beste is om een Hongaarse Staande Vizsla aan te schaffen met goede papieren: er zijn speciale paspoorten voor honden met daarin alle informatie over het ras, de voorouders en de potentiële ouderdomsziektes die jouw pup zal hebben.

Leer alles over jouw lieve Vizsla

Wil je álles leren over jouw Vizsla? Bekijk dan ook het Vizsla Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Verzorging van de Hongaarse Staande

Een Vizsla heeft een goede verzorging nodig en het zal je zeker wat tijd kosten. Als je het goed doet, zullen de potentiële ouderdomsziektes langer wegblijven en leeft je hond mogelijk langer. Niet alleen is het belangrijk om elke dag het beest uit te laten zodat het beest in vorm blijft.

Ook moet je ervoor zorgen dat de oren schoon zijn, de nagels aan de poten worden geknipt en dat het beest de juiste voeding krijgt. Een van de redenen waarom mensen een Vizsla nemen, is omdat het beest bijna nooit stinkt naar hond.

Een goede puppy training doet z’n werkHet is belangrijk voor een Vizsla om op jonge leeftijd een (puppy) training te ondergaan. De Vizsla is vooral geschikt voor mensen met enige ervaring in het houden van honden: het beest is heel intelligent, maar kan tegelijkertijd soms wat koppig zijn. Zorg ervoor dat je weet wat je doet.

Opleiden als therapeutische hond

Vaak wordt de Hongaarse Staande Vizsla gebruikt voor therapeutische doeleinden. Omdat de hond niet graag alleen is, is het de perfecte hond voor mensen met een psychisch probleem. Het dier wordt ingezet in ziekenhuizen, tehuizen voor ouderen en op scholen voor kinderen met psychische problemen zoals autisme en andere.

Ook kan het beest goed worden ingezet voor speurwerk: immers, daar is het beest voor gefokt.

De gezondheid van een Hongaarse Staande Vizsla

Over het algemeen wordt aanbevolen om een Hongaarse Staande Vizsla minstens een keer per jaar, maar soms zelfs twee keer, een controle te laten ondergaan bij een dierenarts. Immers, de dieren hebben een aanleg tot allerlei erfelijke ziektes die zijn ontstaan tijdens de drang naar raszuiverheid.

Over het algemeen wordt een Vizsla zo’n 10 tot 12 jaar oud, een leeftijd die iets minder hoog is dan de gemiddelde hond.

Kosten van het verzorgen

Wees voorbereid voordat je een puppy van het hondenras Vizsla aanschaft, dat je weet hoeveel het je zal kosten potentieel. Een oudere Hongaarse Staande Vizsla die bijvoorbeeld problemen krijgt met zijn gewrichten kan jou al gauw flink op de kosten jagen.

Een afspraak bij de dierenarts voor controle is misschien nog niet zo duur, maar een operatie kan oplopen tot enkele duizenden euro’s.

Een Hongaarse Staande nemen of niet?

Ben je op zoek naar een hond die echt wat meer intelligent is en die goed te trainen is, dan is de Vizsla wel wat voor jou. Je kunt hem inzetten als speurhond en de hond zal perfect naar je luisteren. Ook als therapeutische hond zal de Vizsla jou een fijne tijd geven.

Een ‘eindoordeel’ over de Hongaarse hond

Zoals we al hebben verteld is de Hongaarse hond een prachtige, schitterende hond die erg aanhankelijk is en veel liefde kan tonen. Ben jij op zoek naar een goede vriend en ben je redelijk eenzaam, dan is deze hond echt een perfecte optie voor jou. Ben je echter vaak weg en zal je hond veel alleen blijven, dan is de Vizsla in geen geval iets voor jou.

Nog meer leren over jouw (toekomstige) Vizsla?

Bekijk dan het Vizsla Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Vizsla wilde weten in één compleet e-book!”

Vizsla Handboek bevat 100+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw Vizsla!

  • Wil je een Vizsla kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Vizsla zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Vizsla trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Vizsla de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Vizsla’s en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Vizsla Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Bekijk het Vizsla Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Vizsla Handboek interessant zal vinden.

Welkom Vizsla vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!