Home | Vizsla karakter: wat voor hond is het precies?

Vizsla karakter: wat voor hond is het precies?

⏱ Leestijd: 3 minuten

Dit ras wordt vaak omschreven als de “Velcro Vizsla.” De meeste honden van dit ras zijn aanhankelijk en daarmee zien veel baasjes de hond als een geweldige toevoeging aan hun leven.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Vizsla nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Vizsla!

Ontstaan van het karakter

De Vizsla is, zoals eerder vermeld, een Hongaars hondenras. De honden werden gefokt om te dienen als jachthonden. Zijn karakter heeft ook nog sterk te maken met dat verleden. De Vizsla is in Hongarije uitgebreid getraind om te ondersteunen in de jacht. Daarbij spotte hij wild én haalde hij het uiteindelijk op.

De hond is het dus gewend om nauw samen te werken met het baasje. Die eigenschap zie je nog steeds in de huidige Vizsla, die het liefst tegen je been leunt of als voetenwarmer dient. Veel mensen waarderen deze eigenschappen enorm.

Actief en energiek

Ondanks hun voorliefde om dicht bij hun menselijke maatjes te blijven, zijn Vizslas energieke en hardwerkende honden die het gelukkigst zijn als ze ook daadwerkelijk wat te doen hebben.

Door het hoge energieniveau dat de hond heeft zal je hem of haar minstens een uur per dag lichaamsbeweging moeten geven. Alleen dan blijft de hond vitaal en gelukkig. Als je interesse hebt in hondensporten en -activiteiten zal de Vizsla waarschijnlijk graag meedoen.

Gevoelig

Het is verstandig en belangrijk om deze gevoelige hond met vriendelijkheid en positieve beloningen te benaderen. Dat geldt eigenlijk gedurende zijn hele leven. Vizsla’s zijn relatief gevoelig en reageren juist goed op positiviteit en liefde.

Negatieve commentaren, stemverheffingen of geschreeuw komt bij de Vizsla extra hard binnen. Hij zal er schuw en bang van worden. Dat wil je als baasje natuurlijk voorkomen.

Slim en leergierig

De Vizsla is bovengemiddeld slim en leert snel. Dat maakt dat deze hond prima te trainen is voor iedereen die daar genoeg energie en tijd in steekt. Begin vroeg met de training omdat deze honden het meest kneedbaar zijn zolang ze nog puppy zijn.

Zorg er daarbij voor dat je consequent te werk gaat. Deze hond is gebaat bij duidelijkheid en structuur. Wil je hem bepaald gedrag afleren? Zorg dan dat je dit altijd benoemd als de hond het vertoont. Doe je dat niet, dan zal de hond verward raken en afhaken.

Let op: Het karakter van jouw Vizsla (en vele andere thema’s) wordt ook uitgebreid behandeld in Vizsla Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Communicatief

Dit hondenras staat ook wel bekend als echte ‘praters’. Want een Vizsla zeuren, kreunen of andere geluiden maken om je hun mening te laten horen over alles wat er gebeurt. Sommigen kunnen ook echte blaffers worden als deze gewoonte niet vroegtijdig onder controle wordt gehouden.

Hoe je dit onder controle houdt? Naast training en opvoeding is het belangrijk dat je de hond voldoende prikkels biedt. Het is daarom ook het beste als zijn of haar baasje het grootste gedeelte van de dag thuis is om de hond gezelschap te houden en hem de nodige beweging en mentale stimulatie te geven.

Snel afgeleid en verveeld

Zonder aandacht kan de Vizsla zich vervelen en destructief worden. Tel daarbij op dat ze nu eenmaal snel afgeleid en een tikkeltje koppig zijn. Je kan je dan wel voorstellen dat de hond niet altijd alleen maar braaf is.

Als de hond verveeld raakt kan hij soms wat ongewenst gedrag vertonen. Denk daarbij aan het kauwen op meubels of spullen. Dit is sowieso een hondenras dat graag op dingen kauwt. Zorg daarom altijd dat je genoeg kauwspeeltjes in huis haalt zodat je schoenen of de afstandsbediening niet ten prooi vallen aan de Vizsla.

Maar voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Daarom benadrukken we nog een keer het belang van voldoende fysieke en mentale stimulatie.

Leer alles over het karakter van jouw Vizsla

Wil je alles weten over het karakter van jouw Vizsla? Bekijk dan ook het Vizsla Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s wordt dit onderwerp namelijk uitgebreid behandeld. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Vriendelijk en mensgericht

De Vizsla is een bijzonder vriendelijk en mensgericht beestje. Ze willen graag bij een familie horen en zullen ook immens gelukkig zijn als je ze veel aandacht geeft. Het zijn wel honden die in de basis wat afstandelijk tegen vreemden kunnen zijn. Dat komt niet voor uit vijandigheid, maar eerder uit verlegenheid.

Je mag ervan uit gaan dat een Vizsla goede intenties heeft richting ieder mens. Door de hond goed te laten socialiseren zorg je ervoor dat deze intenties worden omgezet in lief gedrag tegen mensen die bij jou over de vloer komen.

Let hier even op: heb je een gezin met jonge kinderen? Dat is niet altijd de beste combinatie met een Vizsla. Dat is niet omdat de Vizsla niet met jonge kinderen om kan gaan, maar puur omdat de hond nogal wat energie in zich heeft. Hiermee kan hij jonge kinderen onder de voet lopen als ze bijvoorbeeld stoeien.

Nog meer leren over jouw (toekomstige) Vizsla?

Bekijk dan het Vizsla Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Vizsla wilde weten in één compleet e-book!”

Vizsla Handboek bevat 100+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw Vizsla!

  • Wil je een Vizsla kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Vizsla zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Vizsla trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Vizsla de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Vizsla’s en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Vizsla Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Bekijk het Vizsla Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Vizsla Handboek interessant zal vinden.

Welkom Vizsla vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!