Home | Alle Vizsla soorten en kruisingen op een rijtje

Alle Vizsla soorten en kruisingen op een rijtje

⏱ Leestijd: 5 minuten

Het hondenras Vizsla komt uit Hongarije en wordt onderverdeeld in twee verschillende types. Maar let op: het betreft hier geen totaal andere honden.

Als je kijkt naar het Vizsla ras zie je dat daar duidelijk verschillende soorten honden te definiëren zijn, zoals de Amerikaanse en de Engelse Vizsla. Dat ligt bij de Vizsla anders, want bij deze hond wordt er onderscheid gemaakt op uiterlijke kenmerken. Specifiek gaat het om verschillen in de vacht. Je hebt namelijk de kortharige en de draadharige Vizsla.

Wat is dan precies het verschil tussen deze twee honden? De naam van de soorten vertellen je het al. De ene soort heeft een korte, gladde, glanzende vacht. Terwijl de andere een draadharige vacht heeft. Maar de kortharige Vizsla en de draadharige Vizsla verschillen verder niet veel van elkaar. Beide honden hebben een vergelijkbaar karakter en temperament.

Daarnaast hebben ze beide weinig verzorging nodig. Af en toe goed borstelen is voldoende om de vacht in goede conditie te houden

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Vizsla nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Vizsla!

Een Vizsla is een Vizsla

Door alle verschillende soorten, kruisingen, geslachten en kleuren ontstaat er nogal eens verwarring over de soorten Vizsla’s. Wij raden je aan om niet te veel te kijken naar deze standaarden, tenzij je daadwerkelijke hele specifieke eisen stelt aan de hond die je in huis haalt.

In onze ogen is een Vizsla een Vizsla. Het karakter verschilt erg weinig van hond tot hond binnen hetzelfde ras.

Hebben de kleuren van de Vizsla nog invloed?

Er is wel eens discussie over de kleuren van de Vizsla. Heel sporadisch zie je Vizsla’s die wat lichter, donkerder of gevlekter in de vacht zijn. Is een Vizsla wel een echte Vizsla als hij afwijkende kleuren heeft? Daarop kunnen we heel eenvoudig ‘ja’ antwoorden. De kleuren van de hond maken namelijk niets uit voor de ras bepaling.

Vizsla kruisingen

De Vizsla is een redelijk populaire hond in Nederland. Het is niet voor niets dat veel fokkers de Vizsla graag gebruiken om met een ander ras te combineren. De uitkomst van de kruising heeft dan eigenschappen van beide ouderhonden. Van de Vizsla nemen ze het energieke, lieve en loyale karakter mee.

Overweeg je een Vizsla kruising? Let er dan wel op dat je goed onderzoek doet naar de gezondheid. Het kruisen van honden brengt altijd uitdagingen met zich mee op het gebied van gezondheid. Sommige kruisingen zijn juist gezonder dan hun ouders, maar veel kruisingen hebben wel last van kwaaltjes en ziektes.

Verdiep je daarom voldoende in de gezondheid van beide ouderhonden en specifiek de honden waarmee gefokt is. Laat je ook goed informeren door de fokker. Dat geeft je een goed beeld van de gezondheid van de kruising.

Er zijn een aantal kruisingen die veel voorkomen en die dan ook heel populair zijn. Hieronder lichten we de belangrijkste voor je uit. 

Let op: Alle mogelijke kruisingen met een Vizsla (en vele andere thema’s) worden ook uitgebreid behandeld in Vizsla Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Vizsla x Weimaraner  = Vizmaraner

Een combinatie die veel voorkomt is de Vizsla x Weimaraner. Wanneer je de Weimaraner en Vizsla combineert krijg je een mooie en aanhankelijke designer hond, genaamd een Vizmaraner.

De mix is zo aanhankelijk dat deze (net als de Vizsla zelf) de bijnaam ‘Velcro Dog’ heeft gekregen. Dit type hond koestert menselijk gezelschap in een bijzonder hoge mate. Zo’n hond brengt daarmee erg veel liefde en vriendschap in huis, voor zowel alleenstaande baasjes als hele gezinnen

Het zijn honden die ook erg goed met andere honden overweg kunnen. Ook andere dieren en kinderen mogen rekenen op de vriendschap van de Vizmaraner. Een goede en vroege socialisatie is daarbij erg belangrijk, zodat de Vizmaraner vanaf pup af aan weet hoe het hoort.

Een Vizmaraner weegt in de meeste gevallen meer dan 30 kilogram en kan uitgroeien tot een hoogte van 55 tot 80 centimeter. Met een korte, gladde vacht die of de grijze kleur (van de Weimaraner) of de bronzen kleur (van de Vizsla) heeft, kan je rekenen op een prachtige hond. Dankzij de kortharige vacht is deze kruising een lichte verhaarder. Met af en toe borstelen blijft de vacht heel mooi.

Deze mix is ook nog eens intelligent en zeer gemakkelijk te trainen. Je hoeft commando’s niet vaak te herhalen voordat de Vizmaraner ze begrijpt.  De enige nadelen aan een Vizmaraner zijn zaken als verlatingsangst en de hoge energiebehoefte. Beide ‘nadelen’ zijn met voldoende training prima op te lossen. 

Vizsla x Labrador Retriever = Labralas of Vizslador

De Labralas, ook wel de Vizslador genoemd, is een kruising tussen de Hongaarse Vizsla en de Labrador Retriever. Samen vormen ze een geweldige designer hond die door veel mensen wordt ingezet bij wedstrijden, maar ook regelmatig in huis wordt gehaald als gezinshond.

Gebaseerd op het gewicht van de Vizsla en Labrador retriever zal de mannelijke kruising ongeveer 28 kilogram wegen, terwijl de vrouwtjes tussen de 22 en 32 kilogram blijven. Dit type hond kan doorgroeien tot een hoogte van 60 tot 64 centimeter.

Wat betreft de kleur kan een Vizslador een chocolade-, gele of zwarte vachtkleur hebben. Dit neemt hij dan over van de Labrador. Maar ook de bronzen vacht van de Vizsla is een optie.

De Vizslador is zeer intelligent en gefocust. Deze mix staat er ook om bekend nauw samen te werken met het baasje. Wat je ook van de Vizslador vraagt, dit type hond zal zijn best doen het te realiseren en zo een glimlach op je gezicht te toveren.

Vizsla x Duitse Herder =Duitse Vizsla

Als je zowel van de Duitse herder als de Vizsla houdt zal je op slag verliefd worden op de mix van de twee rassen. Deze kruising wordt ook wel de Duitse Vizsla genoemd.

Beiden hebben uitstekende werk- en gezelschapsvaardigheden die samen een vriendelijke, hardwerkende en sociale hond vormen. De hond straalt intelligentie uit bij alles wat hij of zij doet. Ook pakt dit type hond relatief snel nieuwe commando’s op en werkt hij graag om jou te kunnen pleasen.

Andere aantrekkelijke eigenschappen die deze mix tot een geweldige metgezel maken zijn de loyaliteit, het beschermend instinct, de vriendelijkheid en de extraverte persoonlijkheid.

Als de hond de kortharige vacht van een Vizsla krijgt, hoef je je geen zorgen te maken over de verzorging. Als de kruising de superdichte vacht van de Duitse herder heeft dan zal je er op moeten rekenen dat je wel veel tijd aan verzorging kwijt bent.

Qua formaat en gewicht zal de Duitse Vizsla het midden houden tussen de afmetingen en het gewicht van de ouderhonden.

Leer alles over de mogelijke kruisingen met een Vizsla

Wil je álles leren over de mogelijke kruisingen met een Vizsla? Bekijk dan ook het Vizsla Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s wordt dit onderwerp namelijk uitgebreid behandeld. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Vizsla x Boxer = Boxviz

De Vizsla en de Boxer lijken qua gewicht en lengte veel op elkaar. In combinatie is het resultaat een nakomeling die ongeveer tussen de 20 en 32 kilogram zal wegen en kan groeien tot een hoogte van 53 tot 64 centimeter.

Beide ouders zijn kortharig. Een eigenschap die aan de nakomelingen wordt doorgegeven. Dat betekent dat je relatief weinig tijd kwijt zal zijn aan de verzorging van deze viervoeter.

Als het op het karakter aankomt is een Vizsla-Boxer mix aanhankelijk en graag in het gezelschap van het baasje. Wanneer deze mix vroeg genoeg wordt gesocialiseerd, moet de Boxviz vreedzaam samen kunnen leven met andere dieren en kleine kinderen.

Deze hond heeft een relatief hoog energieniveau, maar dat staat de controle over deze viervoeter niet in de weg. Zolang hij buiten voldoende lichaamsbeweging krijgt zal deze mix een gelukkige, gehoorzame hond vol enthousiasme en blijheid zijn.

Vizsla x Golden Retriever = Golden Vizsla

De Golden Vizsla komt voort uit de Golden Retriever en de Vizsla. Op het eerste gezicht lijkt de uitkomst van deze kruising op een raszuivere Retriever. Dit is omdat de Vizsla enigszins op een kleine Labrador lijkt. Over het algemeen is de mix middelgroot. Ze wegen niet meer dan 28 kilogram en hebben een matig dichte, goudkleurige vacht.

Dankzij de jachtgeschiedenis van beide ouders is deze mix een natuurlijke jager. Maar ook in huis is het een geweldige toevoeging aan je leven. Zowel de Vizsla als de Retriever zijn lief en doen er alles aan om het baasje gelukkig te maken. Daarmee brengen ze een hoop plezier en liefde in huis.

Het mooie aan deze kruising is dat ze, ondanks hun energieke karakter, prima in een appartement kunnen wonen. De voorwaarde daarbij is wel dat de hond zijn of haar dagelijkse dosis lichaamsbeweging krijgt.

Nog meer leren over jouw (toekomstige) Vizsla?

Bekijk dan het Vizsla Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Vizsla wilde weten in één compleet e-book!”

Vizsla Handboek bevat 100+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw Vizsla!

  • Wil je een Vizsla kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Vizsla zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Vizsla trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Vizsla de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Vizsla’s en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Vizsla Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Bekijk het Vizsla Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Vizsla Handboek interessant zal vinden.

Welkom Vizsla vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!