Home | Vizsla vs Weimaraner: verschillen en overeenkomsten (handig!)

Vizsla vs Weimaraner: verschillen en overeenkomsten (handig!)

⏱ Leestijd: 4 minuten

Er zijn twee Europese jachthonden die bijzonder veel op elkaar lijken en die helemaal niet zo ver van elkaar zijn ‘opgegroeid’ of gefokt. We hebben het natuurlijk over de Vizsla en de Weimaraner. Deze twee rashonden lijken bijzonder veel op elkaar en hebben ook nog eens bijna dezelfde karaktertrekken.

In dit artikel behandelen we alle verschillen en overeenkomsten tussen de Vizsla en de Weimaraner en misschien kunnen we zelfs een voorkeur voorop stellen. Laten we beginnen.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Vizsla nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Vizsla!

Een introductie van de Vizsla

Als we het hebben over de Vizsla, dan praten we over een eeuwen-, zo niet millennia-oud hondenras. Het beestje bestaat volgens sommige onderzoekers als sinds de tijd van de Romeinen en zeker in de Middeleeuwen werd het beest al gebruikt voor in de jacht.

Het beest is door Hongaarse adel verder gefokt om te werken als Staande hond. Dat wil zeggen: het speuren naar wild, zodat de hond de baas daarop attent kan maken.

Een introductie van de Weimaraner

Vergeleken met de Vizsla is de Weimaraner een hondensoort die nog maar net is komen kijken. Het beest is een behoorlijk dominant en koppig dier en heeft wel echt iets meer ervaring met honden nodig dan de Vizsla.

Ook de Weimaraner is gefokt om mee te gaan op de jacht en het strakke lichaam van de hond geeft hem een hoop snelheid en kracht om de baas te helpen het wild te vinden.

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Vizsla wordt ook uitgebreid behandeld in Vizsla Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Verschillen en overeenkomsten

Het is goed om alle verschillen en overeenkomsten snel hier even op een rij te zetten. Op die manier kunnen we precies zien op welke vlakken de karakteristieken qua uiterlijk en karakter op elkaar lijken en juist waar de honden van elkaar afwijken.

Je zult zien dat de Weimaraner net iets sterker en steviger gebouwd is als de Vizsla, maar dat de Vizsla een net iets zachter karakter heeft. Voor de rest zijn ze behoorlijk aan elkaar gewaagd.

Kenmerk Vizsla Weimaraner
Hoogte bij de schouder 50 tot 60 centimeter 58 tot 68 centimeter
Gewicht van de rashond 20 tot 27 kilo 25 tot 40 kilo
Temperament Aaibaar, zachtaardig, actief, intelligent Vriendelijk, onbevreesd, dominant, gehoorzaam
Energie Enorm energiek Enorm energiek
Gezondheid Gemiddeld Gemiddeld
Verzorging Elke week Elke week
Verwachting levensduur 12 tot 14 jaar 10 tot 13 jaar

Een vergelijkbare geschiedenis

Uiteindelijk is het niet zo gek dat de twee honden een vergelijkbaar karakter en een vergelijkbare bouw hebben. Immers, jachthonden bestaan al millennia en de plaatselijke adel in Europa heeft in elk land een net iets ander ras daaruit weten te halen.

De Hongaren gebruikten hun Vizsla in oorlogen en ook de Duitse Weimaraner werd gebruikt voor militaire doeleinden in die tijd.

Uiterlijk van de honden van beide rassen

Vanwege de vergelijkbare fokprogramma’s lijken deze twee honden zelfs uiterlijk op elkaar en door sommigen worden de twee honden wel tweeling genoemd. De Vizsla is echter vaak wat lichter en rossiger dan de wat zilver, grijze of blauwachtige Weimaraner.

Waar de Vizsla meestal bruine ogen heeft en een bruine neus, heeft de Weimaraner blauwe ogen en een grijsblauwe neus. Ook de oren lijken goed op elkaar: ze vallen in driehoeken naar beneden. De snuit van de Vizsla is beducht korter dan die van de Weimaraner.

Karakter van de Vizsla versus Weimaraner

Al in de geschiedenis hoor je verhalen over de twee honden die bijna dezelfde karaktereigenschappen hebben. Zo beschreef iemand de honden als een ‘schaduw’, die aan mensen bleef ‘plakken’.

Immers, de honden zijn erg gehecht aan hun baasje en zijn niet graag alleen. Beide honden hebben vaak erfelijk last van verlatingsangst. Het is opvallend hoeveel de twee honden op elkaar lijken, zowel qua uiterlijk als qua karakter.

Verschillen in karakter en temperament

Toch is er wel degelijk een groot verschil tussen de twee: een Weimaraner is zoals we eerder hebben vermeldt soms behoorlijk dominant. Het beest kan redelijk intimiderend en vervelend worden en soms zelfs koppig. Je hebt dus echt wel een strenge hand nodig om de Weimaraner onder de duim te houden.

De Vizsla is meer geschikt voor mensen met een wat minder grote ervaring met honden. Er is overigens ook een kruising tussen de twee die meestal wordt erkend als de Vizmaraner.

Leer alles over jouw lieve Vizsla

Wil je álles leren over jouw Vizsla? Bekijk dan ook het Vizsla Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Vizsla vs. Weimaraner: benodigdheden qua verzorging

Beide honden hebben serieuze lichaamsbeweging nodig, dagelijks. Als je een hond geen beweging gunt, kunnen ze zeer vervelend worden en gaan ze er niet op vooruit: niet qua psychische gezondheid en niet qua fysieke gezondheid.

Jammer genoeg is dit ook de reden waarom veel Vizsla rashonden en Weimaraner honden in het asiel terecht komen: de honden kunnen soms zoveel eisen van hun baasjes dat de baasjes het niet meer aankunnen.

Ze zijn beiden intelligente leerlingen

Een groot voordeel is dat de twee hondenrassen beiden zeer sociaal kunnen worden opgevoed, zeker als je ze een beloning geeft voor de kunsten die ze verrichten. Een hondensnoepje na een goede daad van de hond laat de beide rashonden leren en ze zullen zeer gehoorzaam zijn en met de juiste aanpak goed te trainen. Vooral de Weimaraner moet een strenge leermeester hebben, wil het beest niet de overmacht gaan nemen.

Gezondheid van de rashonden

Over het algemeen zijn de beide rashonden niet ongezond, maar hebben ze wel wat problemen die kunnen optreden naarmate ze ouder worden. Over het algemeen leeft de Vizsla net iets langer dan een Weimaraner, aangezien de Vizsla een wat kleinere hond is.

Maar zoals elke rashond hebben ze problemen met gewrichten, oogaandoeningen en zelfs problemen met bijvoorbeeld de schildklier.

Vizsla versus Weimaraner.. welke hond neem jij?

Het is bijzonder hoeveel de Vizsla en de Weimaraner op elkaar lijken als we ze vergelijken. De verschillen zijn minder dan de vele overeenkomsten die de twee adellijke jachthonden met elkaar hebben. Het is ook wel weer logisch als je de geschiedenis van de twee honden vergelijkt.

Met de bovenstaande informatie is het grootste verschil in karakter dat de Weimaraner net iets meer dominant is en moeilijker voor het baasje om te handelen. De Vizsla is net iets kleiner. Het zijn deze kenmerken waar jij vooral jouw keuze op moet baseren. En dan is er ook nog de Vizmaraner: een mix tussen de Vizsla en de Weimaraner.

Kortom, er is genoeg keus.

Nog meer leren over jouw (toekomstige) Vizsla?

Bekijk dan het Vizsla Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Vizsla wilde weten in één compleet e-book!”

Vizsla Handboek bevat 100+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw Vizsla!

  • Wil je een Vizsla kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Vizsla zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Vizsla trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Vizsla de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Vizsla’s en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Vizsla Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Bekijk het Vizsla Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Vizsla Handboek interessant zal vinden.

Welkom Vizsla vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!