De Vizsla is een hele mooie hond om te zien en het is het ideale huisdier voor iedereen die graag een actieve hond wil. Dit ras staat ook wel bekend als de Hongaarse Staande Hond of de Magyar Vizsla. Het is een middelgrote hond die al heel lang bestaat. Het was één van de eerste jachthonden op de wereld en hij is er ook ontzettend goed in.
Hij kan namelijk terwijl hij staat al het wild lokaliseren en aanwijzen zodat de jager weet waar hij moet zijn. Echter waren toch niet alle jagers tevreden over deze hond omdat ze een korte vacht hebben. Om die reden werd er ook een variant gefokt met een langere vacht die beter beschermd was tegen de weersomstandigheden, water, doorns en struikjes. In dit artikel lees je echter alles over de kortharige Vizsla.
👋 Voordat je verder leest…
Hieronder kan je je inschrijven voor onze Vizsla nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.
We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Vizsla!
De kortharige Vizsla variant
Wanneer je het hebt over de Vizsla, heb je het eigenlijk over twee rassen. Er is namelijk een ras met lange haren en een ras met korte haren. De kortharige variant is de “officiële” versie. Deze was er namelijk het eerst en hij bestaat dan ook al ontzettend lang. De vacht van dit ras is, zoals de naam al zegt, heel kort.
Hij heeft niet echt een zachte vacht, maar deze is juist stevig en hard. Daarnaast is hij heel glad en glanzend en heeft hij geen ondervacht. Hierdoor kan hij het al snel koud krijgen, vooral in de winter. Je kunt hem dan het beste warm houden met een dekentje en ervoor zorgen dat hij ‘s nachts op een lekker warm plekje kan slapen.
Het verschil tussen de Vizsla korthaar en de draadhaar
Het grootste verschil tussen deze twee rassen zit hem natuurlijk in het uiterlijk. De korthaar heeft korte haren en de draadhaar heeft langere haren. De haren van de draadhaar zijn zo’n twee tot drie centimeter lang. Hierdoor heeft hij ook iets meer verzorging nodig dan de kortharige variant.
Daarnaast heeft de korthaar ook een glanzende vacht, terwijl die van de draadhaar wat doffer is. Ondanks dat het twee verschillende rassen zijn, zijn er verder weinig verschillen tussen de twee. Over het algemeen hebben ze verder een vergelijkbaar karakter en temperament. Er wordt wel gezegd dat de langharige variant een iets rustiger karakter heeft dan de korthaar, maar hier is lang niet iedereen het mee eens.
Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Vizsla wordt ook uitgebreid behandeld in Vizsla Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.
Daarnaast is er ook nog een verschil tussen de twee rassen dat je niet met het oog kunt zien. De draadhaar heeft namelijk een wollige ondervacht en de korthaar heeft deze niet. Dit heeft een voordeel, maar ook een nadeel. Het fijne hiervan is dat ze minder haren verliezen en dat je ze dus ook minder vaak hoeft te borstelen.
Het nadeel is dat dit ook betekent dat de kortharige variant het eerder koud heeft. Ze zijn maar slecht bestand tegen onze koude Hollandse winters en tegen vochtig weer. Hier moet je rekening mee houden, want je kunt een korthaar niet zomaar de hele tijd buiten laten en al helemaal niet in de winter.
Als je de hond wil gebruiken om mee te jagen, dan kan het zo zijn dat je een voorkeur hebt voor de langharige variant. Er zijn ook mensen die niet willen dat hun hond binnen in huis komt. In dit geval is een langharige variant misschien ook iets slimmer, tenzij je ervoor zorgt dat de kortharige variant ook in de tuin altijd een warm plekje heeft om te schuilen. Dit kan bijvoorbeeld in een groot hondenhok of op een hoekje in de garage.
De verzorging van de vacht
Ondanks dat de Vizsla korthaar minder verzorging nodig heeft dan de draadharige variant, betekent dat niet je helemaal niets hoeft te doen. Je hoeft hem misschien niet heel vaak te borstelen, maar wel af en toe. Dit kun je gewoon doen met een stevige borstel of met een speciale hondenborstel.
Ook komt het ras gewoon in de rui en verharen ze net zoveel als de gemiddelde hond doet. Je kunt hem dan ook het beste borstelen wanneer hij in de rui is zodat alle losse haren uit de vacht verwijderd worden. Het slimste is dan natuurlijk om de vacht buiten te borstelen zodat niet alle haren in je huis terecht komen.
Leer alles over jouw lieve Vizsla
Wil je álles leren over jouw Vizsla? Bekijk dan ook het Vizsla Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!
Klik hier om het boek te bekijken →
De Vizsla is een hele avontuurlijke hond die maar al te graag op onderzoek uit gaat. Hij deinst niet snel ergens voor terug en dat is niet altijd even handig omdat hij dus geen stevige ondervacht heeft. Hierdoor kan hij al snel krasjes en andere wondjes oplopen door bijvoorbeeld doorns, prikkeldraad of andere scherpe voorwerpen.
Check dus na jullie wandeling altijd even zijn vacht en zijn gezicht om te kijken of hij ergens wondjes is. Als dat zo is, moeten deze goed schoon worden gehouden. Wanneer ze vies worden, kunnen ze gaan ontsteken en dat is natuurlijk niet heel fijn.
In tegenstelling tot de draadhaar, heeft de korthaar dus een glanzende vacht. Wanneer je ziet dat de korte vacht niet meer glanst, is dat geen goed teken. Als een hond ziek wordt, zie je dit namelijk vaak aan de vacht die dan dus zijn glans verliest. Is dit dus het geval bij jouw Vizsla? Dan doe je er goed aan om even naar de dierenarts te gaan. Het hoeft niet altijd meteen iets te zijn, maar het kan nooit kwaad om het zeker te weten en je dierenarts kan het in dit geval meteen uitsluiten.
Deze kleur heeft de kortharige vacht
De vacht van de Vizsla is dus kort en glanzend en hij komt vaak voor in een vast palet aan kleuren. De kleuren die het meeste voorkomen zijn goudkleurig bruin, goud en roodachtig goud. Ze worden ook wel lichtbruin, roestkleurig bruin en tarwegeel genoemd. Deze kleuren zijn dan ook heel kenmerkend voor het ras.
Ze kunnen voorkomen in verschillende tinten en schakeringen door elkaar heen. Vroeger werd de Vizsla gezien als een gele hond. Dat komt omdat hij uit Azië komt en een geelachtige kleur was destijds een belangrijk kenmerk voor een hond uit dat gebied.
Nog meer leren over jouw (toekomstige) Vizsla?
Bekijk dan het Vizsla Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.
Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!