Home | Ultieme gids: leer de Vizsla kennen

Ultieme gids: leer de Vizsla kennen

⏱ Leestijd: 9 minuten

De meeste mensen die een hond kopen, kiezen voor een golden retriever of labrador. Dit zijn dan ook de meest bekende en populairste rassen, dus het is ook logisch dat mensen hier als eerste aan denken. Toch is het ook niet verkeerd als je een verder zoekt dan dit en voor een iets onbekender ras kiest.

Tegenwoordig is er over elk ras genoeg bekend waardoor je precies weet wat voor hond je in huis haalt en hoe je er het beste mee om kunt gaan. Dat geldt ook voor de Vizsla. Niet iedereen kent dit ras en dat is zonde, want het is een hele leuke en lieve hond die perfect past bij een gezin of een actief baasje. Hier lees je alles wat je moet weten over dit Hongaarse hondenras.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Vizsla nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Vizsla!

Waar komt de naam Vizsla vandaan?

Vizsla is een Hongaarse naam en daar komt dit ras dan ook ook vandaan. Het ras wordt ook wel Magyar Vizsla genoemd. Dit is Hongaars voor ‘Hongaarse Aanwijzer’ en hiermee wordt waarschijnlijk gedoeld op de rol van dit ras tijdens de jacht. Het kan ook afkomstig zijn van het woord “vizi” dat speuren of zoeken kan betekenen. In elk geval is de kans dus groot dat de naam Vizsla slaat op de functie als jachthond die het ras vroeger vooral bekleedde.

Hongaren noemen zichzelf Magyaren en beschouwen zichzelf ook als nazaten van nomadenvolken die afkomstig waren uit het Oosten en die zich in de 9e eeuw in Zuid- en Midden-Europa begaven. Het feit dat het woord Magyar ook in de naam van het ras zit, geeft aan dat zij de Vizsla als echt Hongaars beschouwen. Een andere benaming voor dit ras is de Hongaarse Staande Hond.

De geschiedenis van de Vizsla

Als je meer wil weten over de Vizsla, dan moet je beginnen bij de geschiedenis van het ras. Het is moeilijk om te achterhalen hoe deze geschiedenis precies in elkaar zit en de meningen lopen hierover een beetje uiteen. Wat in ieder geval wel duidelijk is, is dat het beginpunt van het ras in Hongarije ligt.

En dan hebben we het niet over Hongarije van een paar jaar geleden, maar het oude Hongarije van vlak na de middeleeuwen. Het oudste bewijs van bestaan van dit ras stamt uit de periode van de Romeinen die het in hun geschriften hadden over de voorouders van deze honden. Ze hadden het toen niet over de Vizsla, maar over de pannonische hond. De hond was toen vernoemd naar Pannonia, wat toendertijd de naam van Hongarije was. 

De Vizsla werd dus vooral gebruikt als jachthond. Hij kon namelijk heel goed wild zoeken en ook aanwijzen. Door de eeuwen heen stond dit ras dan ook bekend als een geschenk van koningen omdat alleen de adel het recht had om te mogen jagen. Dit ras werd dus ook alleen maar door de Hongaarse adel gefokt en gehouden.

Maar weinig mensen hadden de eer om zo’n koninklijke gouden Vizsla te mogen ontvangen. Dit ras draagt dan ook de officiële titel ‘Nationale Pointer van Hongarije’ en het wordt beschermd door de Hongaarse club ‘Magyar Ebtenyestok Orszagos Egyesulete’. Het is hun doel om de hoge normen die bij het ras horen te bewaken.

Het ras is zo oud dat het één van de oudste hondenrassen is waarvan de honden werden gebruikt als jachthonden. Ze hebben verschillende oorlogen overleefd, waaronder de Turkse bezetting van 1526 tot 1696, de Hongaarse burgeroorlog van 1848 tot 1849 en de Eerste en Tweede Wereldoorlog.

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Vizsla wordt ook uitgebreid behandeld in Vizsla Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Vroeger, toen de Hongaren vochten met de Slowaken, vestigden zij zich na een overwinning op de Hongaarse laagvlakte. De valkenjacht werd toen al te paard gedaan, waarbij de honden de taak hadden om het het veerwild uit te stoten en te flushen. Waarschijnlijk hadden de Hongaren al voor deze inval hun jachthonden opgedeeld in twee typen: eentje voor de valkenjacht en de andere werden gebruikt voor groot wild. Deze honden die werden gebruikt voor de valkenjacht, de vogelhonden, waren waarschijnlijk voornamelijk kortharig.

Dit is waarschijnlijk dan ook de voorloper van de Vizsla zoals we hem nu kennen. De andere honden werden gebruikt voor de jacht op roofwild, maar ze werden ook gebruikt om het vee te beschermen. Er waren in deze tijd dus twee soorten Vizsla’s en dat zie je vandaag de dag nog steeds.

Het ging heel goed met het fokken van de Vizsla’s totdat dit rond 1880 ineens een stuk minder werd. De weinige fokkers van dit ras die er wel nog waren, gingen zich zorgen maken, want er waren nog maar weinig raszuivere Vizsla’s over. De honden zijn toen waarschijnlijk gemixt met andere staande honden, waaronder de Setter.

Door de Setters worden er vandaag de dag nog steeds langharige puppy’s geboren. In 1916 publiceerde Dr. Tibor Thuroczy een oproep tot de redding van de gele Vizsla.

Een jaar later schreef Dr. Gyula Popovich dat zijn Vizsla genaamd Witti op was geleid tot de perfecte voorstaande hond en dat op een leeftijd van zes jaar en drie maanden. Deze Witti is achteraf erg belangrijk geweest voor de heropbouw van het ras de Vizsla. Vanaf 1918 verschijnt hij namelijk in bijna alle stambomen.

De Hongaarse Vizsla fokkers Vereniging wordt uiteindelijk in mei 1920 opgericht. Het eerste Vizsla stamboek werd in datzelfde jaar geopend door Dr. Polgar en Prof. Raitsits. De Orszagos Vizsla-Club werd in 1924 opgericht en de raskenmerken werden vastgesteld in het jaar 1928. Een paar jaar later, in 1935, werd het ras erkent door de FCI.

Wat is een staande hond?

De Vizsla wordt ook wel een staande hond genoemd. Ze staan zelfs officieel bekend als de Hongaarse Staande Hond. Daarnaast heb je ook de Nederlandse Vereniging van Hongaarse staande honden “Vizsla”. Een staande hond wordt ook wel een pointer genoemd en hiermee wordt gedoeld op een groep jachthonden die op een afstand het wild kan lokaliseren.

Dit kunnen ze doen met hun neus en oren. Met hun kop of met een poot kunnen ze vervolgens het wild aanwijzen. 

Twee soorten Vizsla

Er zijn twee rassen die onder de naam Vizsla vallen. Je hebt namelijk een kortharige variant en een langharige variant, oftewel de Vizsla korthaar en de Vizsla langhaar. De Vizsla langhaar wordt ook wel de Vizsla draadhaar genoemd. Het verschil tussen deze twee rassen zit hem dus voornamelijk in het uiterlijk, want verder lijken ze best wel op elkaar.

De namen vertellen eigenlijk al wat het verschil precies is. De Vizsla korthaar heeft een korte, glanzende en gladde vacht. Dit is hoe dit ras vroeger ooit is begonnen en is dus eigenlijk de “officiële” variant. De Vizsla draadhaar heeft een lange vacht met daaronder een dichte ondervacht.

Hoe is de Vizsla met langere haren dan ontstaan? Een aantal fokkers en jagers vonden dat ze een hond nodig hadden die beter tegen de kou kon, vooral in het water en op de ruige velden. De Vizsla had natuurlijk redelijk korte haren, waardoor hij dit niet was. Waarschijnlijk is toen, in de jaren 30 van de vorige eeuw, de Vizsla draadhaar ontstaan.

Het is een kruising tussen een Duitse Staande Draadhaar en een Vizsla korthaar. De hond werd natuurlijk wel gekruist met een andere staande hond zodat de kwaliteiten van het jagen van het ras niet achteruit zou gaan.

De eerste draadhaar Vizsla werd in 1942 gepresenteerd op een jachtbijeenkosmt in Hongarije. Andere rassen die wel eens werden gebruikt, zijn de Poedel pointer, de Griffon, de Ierse Setter en waarschijnlijk de Ierse Terriër. In 1975 kwam de eerste langharige versie van de Vizsla naar Nederland. Het is dus nog een redelijk jong ras die nog lang niet overal bekend is.

Leer alles over jouw lieve Vizsla

Wil je álles leren over jouw Vizsla? Bekijk dan ook het Vizsla Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

De fysieke kenmerken van de Vizsla

Zoals hierboven al vernoemd wordt, zijn er eigenlijk twee verschillende soorten Vizsla’s. Eentje met een lange vacht en eentje met een korte vacht. De Vizsla heeft verder ook nog redelijk specifieke raskenmerken, waardoor hij ook niet moeilijk is om te herkennen.

Het is een hele karakteristieke hond en dat komt voornamelijk door zijn goede bouw en sierlijke uitstraling. Hij heeft weinig plooien in zijn huid en het is een slanke hond. Omdat het een atletische hond is, zorgt dat er voor dat zijn spieren duidelijk zichtbaar zijn. Dit zorgt er ook meteen voor dat hij een groot uithoudingsvermogen heeft. De Vizsla is een middelgrote hond.

De Vizsla heeft een mooi koppie. Zijn snuit is lang en heeft een vierkantige vorm met sterke kaken en een neus die bruin is van kleur. Het is belangrijk dat zijn tanden perfect op elkaar kunnen staan. Verder heeft hij strakke lippen die dus niet naar beneden mogen hangen.

Ze hebben bruine ogen die heel expressief zijn en altijd alert. De oren van de Vizsla zijn redelijk groot en hangen naar beneden, aan de zijkant van het gezicht. Meestal is de staart gecoupeerd tot een ⅔ lengte.

Natuurlijk zijn er ook verschillende maten waar de Vizsla aan moet voldoen. Zo mag de schofthoogte van de reu tussen de 56 centimeter en de 64 centimeter zijn. Een teefje is, zoals bij andere rassen meestal ook is, over het algemeen iets kleiner. Deze is namelijk tussen de 53 centimeter en de 61 centimeter.

Er zit ook een verschil tussen het gemiddelde gewicht van een teefje en een reu. Zo mag een reu tussen de 20 kilo en de 29 kilo wegen. Een teefje mag tussen de 18 kilo en de 25 kilo wegen.

Verschillende kleuren

Er zijn verschillende kleurvarianten van de Vizsla die je tegen kunt komen. Meestal hebben de honden binnen dit ras een vast palet aan kleuren. Zo heb je bijvoorbeeld de variant met een roestkleurige vacht, maar over het algemeen worden de kleuren aangeduid met goud. Je hebt bijvoorbeeld goudkleurig bruin, goud en roodachtig goud.

De kleuren van dit ras staan nog wel eens ter discussie. Dat komt omdat je heel af en toe een hond voorbij ziet komen die wat donkerder, lichter of gevlekter is in zijn vacht. De kleuren maken echter niks uit voor de rasbepaling, dus het is in alle gevallen echt gewoon een Vizsla.

Het karakter van de Vizsla

Rashonden kunnen in tien verschillende groepen ingedeeld worden. De Vizsla hoort bij rasgroep zeven, oftewel de Voorstaande honden. Het is namelijk een all-round jachthond die de jager zo’n beetje overal bij kan assisteren. Soms zijn ze zelfs ook in hun eentje in staat om heel goed te presteren en zelfs het hoogste niveau te halen in het klassieke veldwerk.

Het veldwerk is dan ook het belangrijkste werk van dit ras. De snelle manier waarop hij te werk gaat met zijn neus omhoog, gefocust op de geuren in de wind en op deze manier het wild vinden is iets wat niet elke jachthond kan.

De Vizsla is dus een jachthond, wat ook betekent dat hij graag voor zijn baasje wil werken. Hij wil dan ook heel graag zijn baasje tevreden houden en zal alles voor hem doen. Het is een heel slimme hond die je makkelijk kan trainen, want hij kan heel snel dingen leren.

Daarnaast is het ook wel een heel gevoelige hond die heel graag een vast onderdeel van het gezin wil zijn. Hij kan een ruwe behandeling dan ook maar slecht verdragen. Het wordt niet voor niets ook wel de Velcro hond genoemd. Hij hecht zich namelijk heel erg aan zijn baasje en wil het liefste zoveel mogelijk op je schoot zitten.

De Vizsla is heel lief voor kinderen, is aanhankelijk en heeft een levendig temperament. Wel kunnen jonge kinderen nog wel eens verrast worden door de energie van de hond, waar soms geen einde aan lijkt te komen. Vandaag de dag wordt dit ras misschien niet meer altijd gebruikt als jachthond, maar hij is nog wel altijd heel energiek en moet dus wel zijn ei kwijt kunnen.

Als hij buiten actief bezig kan zijn, zal hij in huis lekker rustig zijn. Je hond kan brutaal gedrag laten zien wanneer hij niet genoeg beweging krijgt. Dat doet hij niet om baldadig te zijn, maar gewoon omdat hij zich dan verveelt.

Het verschil tussen een reu en een teef

Je staat er misschien niet zo snel bij stil, maar wanneer je een hond gaat kopen moet je natuurlijk ook kiezen tussen een mannetje of een vrouwtje, oftewel een reu of een teef. Dit is heel belangrijk, want er zijn best wel wat verschillen en deze gaan wel wat verder dan de uiterlijke verschillen die hierboven worden genoemd.

Zo is een reu over het algemeen wat harder van karakter, terwijl een teefje meestal wat rustiger is. Houd er wel rekening mee dat dit niet bij elke hond zo is. Een teefje kan namelijk ook heel fel zijn. Het ligt deels aan het karakter van de hond en deels aan zijn opvoeding.

Over het algemeen zijn teven wat socialer en zorgzamer. Ze zijn minder snel afgeleid en kunnen zich daardoor ook wat beter concentreren. Het is hierdoor ook gemakkelijker om ze iets aan te leren en ze presteren bij trainingen vaak dan ook beter dan reuen. Dan heb je natuurlijk ook nog het feit dat een reu twee keer per jaar loops wordt en dat ze dan ook ongesteld wordt.

Je kunt dan het beste een loopsheidbroekje aanschaffen zodat niet je hele huid onder het bloed van je Vizsla zit. Deze periode duurt ongeveer drie weken. Je kunt haar dan ook het beste niet los rond laten lopen als ze niet gesteriliseerd is.

Zo is de Vizsla als puppy

Wanneer je een Vizsla koopt, is het waarschijnlijk nog een puppy. Dat is natuurlijk hartstikke leuk, maar het vergt ook wel wat extra aandacht! De eerste maanden kweekt je puppy al veel spieren, terwijl de rest van zijn lichaam hier eigenlijk nog helemaal niet sterk genoeg voor is.

Het is daarom belangrijk dat je op het begin nog even wacht met lange wandelingen, traplopen en met je hond mee laten lopen naast de fiets. Een Vizsla doet er ongeveer een jaar over om volwassen te worden en hij stopt dan ook met groeien.

Het zindelijk maken van de Vizsla

Dit is nog zo’n uitdaging wanneer je een puppy aanschaft: het zindelijk maken. Het belangrijkste is om er rekening mee te houden dat het echt niet altijd goed zal gaan en dat je veel geduld moet hebben. Ook moet je heel consequent zijn en dus altijd hetzelfde gedrag vertonen.

Het heeft ook geen zin om boos te worden wanneer je hondje een keer binnen plast, want dit zal hij niet snappen. Je kunt hem juist beter een compliment geven wanneer hij het goed doet, want dat onthoudt hij beter. Het is dus beter om positief gedrag te stimuleren dan negatief gedrag te bestraffen. 

Deze voeding heeft je Viszla het liefst

Als pup heeft je Vizsla het liefste wat andere voeding dan wanneer hij volwassen is. Het is als puppy echter wel heel belangrijk dat hij uitgebalanceerde voeding krijgt. Hiermee wordt niet alleen de kwaliteit van het eten bedoeld, maar ook de samenstelling en de hoeveelheid.

Dit is namelijk belangrijk voor een evenwichtige groei. Ook wanneer de Vizsla wat ouder is, moet je nog opletten met het geven van eten. Het is namelijk een hele goede eter, waardoor ze helaas ook een grotere kans maken op overgewicht. Let er dus op dat hij voornamelijk de belangrijkste voedingsstoffen binnenkrijgt en vooral niet te veel.

Zo verzorg je je Vizsla

De Vizsla heeft maar weinig verzorging nodig. Dit geldt voor allebei de varianten, dus zowel de langharige als de kortharige. Je kunt de vacht het beste af en toe goed borstelen, maar dit hoeft niet heel vaak. Op deze manier houd je wel de conditie van de vacht goed op peil

. Let er wel op dat je deze vacht buiten borstelt en niet binnen, anders zit je binnen te kijken met allemaal hondenharen en dat wil je natuurlijk niet hebben. Verder is het ook belangrijk om je hond af en toe een flinke wasbeurt te geven zodat hij mooi schoon blijft, om zijn nagels te knippen en om zijn oren te reinigen. 

De gezondheid van de Vizsla

De Vizsla kan gelukkig redelijk oud worden. Zijn levensverwachting ligt gemiddeld tussen de twaalf en de vijftien jaar. Natuurlijk wil dat niet zeggen dat elke Vizsla deze leeftijd behaalt, want de gezondheidstoestand en de leefomstandigheden van de hond spelen hier ook een rol in.

Daarnaast kan het natuurlijk ook zo zijn dat je Vizsla juist ouder wordt. Helaas hebben rashonden vaak een groter risico op gezondheidsproblemen en de Vizsla is hier geen uitzondering op. Zo kunnen ze al snel last krijgen van een heup- en elleboogdysplasie, glaucoom, hemofilie, entropion of immuungemedieerde hemolytische anemie.

De prijs van een Vizsla

Er zijn verschillende plekken waar je een Vizsla kunt kopen. Dit kan bijvoorbeeld in het asiel, via Marktplaats, Facebook of bij een fokker. De prijs van de hond hangt een beetje af van de plek waar je hem koopt. Zo is hij in het asiel natuurlijk het goedkoopste. Ook op Marktplaats zal hij nog redelijk goedkoop zijn.

Bij een erkende fokker betaal je vaak het meeste. Dat komt omdat de fokker veel onkosten maakt en er heel veel tijd en energie gaat zitten in het fokken van honden. Bovendien weet je bij een erkende fokker zeker dat je een gezonde hond koopt die op een zorgvuldige manier is gefokt. En dat is ook wel heel wat waard, toch?

Over het algemeen betaal je minstens €700,- voor een Vizsla. In dit geval koop je je hond dan meestal via Marktplaats of bij een thuisfokker. Deze prijs kan flink oplopen, namelijk tot zo’n €1500,-. In dit geval koop je je hond dus bij een erkende fokker. Let er wel op dat je niet meer betaalt dan dit, want dan betaal je echt te veel en er zijn ook genoeg goede fokkers die hun Vizsla voor een normale prijs aanbieden. Houd er daarnaast wel nog rekening mee dat er nog meer kosten komen kijken bij het kopen van een puppy.

Zo moet je bijvoorbeeld ook nog betalen voor de inenting en de chipregistratie, een eventuele sterilisatie of castratie en natuurlijk spulletjes zoals een mand, een riem en bakjes om uit te eten.

Nog meer leren over jouw (toekomstige) Vizsla?

Bekijk dan het Vizsla Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Vizsla wilde weten in één compleet e-book!”

Vizsla Handboek bevat 100+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw Vizsla!

  • Wil je een Vizsla kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Vizsla zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Vizsla trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Vizsla de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Vizsla’s en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Vizsla Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Bekijk het Vizsla Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Vizsla Handboek interessant zal vinden.

Welkom Vizsla vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!