Home | Vizsla langhaar: maak kennis met deze hond

Vizsla langhaar: maak kennis met deze hond

⏱ Leestijd: 4 minuten

Wanneer je het hebt over de Vizsla, ben je eigenlijk helemaal niet specifiek genoeg. Er zijn namelijk twee Vizsla rassen: de Vizsla langhaar en de Vizsla korthaar. Het zijn allebei twee erkende rassen, terwijl het eigenlijk bijna dezelfde honden zijn. Het grootste verschil zit hem in het uiterlijk en de naam zegt al wat dat verschil dan is.

Het ene ras heeft namelijk korte haren en het andere ras heeft langere haren. Omdat ze verder redelijk hetzelfde zijn, worden ze allebei gewoon de Vizsla genoemd. Je leest hier alles wat je moet weten over de Vizsla langhaar.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Vizsla nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Vizsla!

De langharige Vizsla

De Vizsla langhaar wordt ook wel de draadharige of de ruwharige variant genoemd. Deze variant heeft dus langere haren, in tegenstelling tot de korte variant. Die heeft namelijk een dichte, harde, glanzende en stevige vacht met korte haren. De Vizsla langhaar heeft haren die twee tot drie centimeter lang zijn. Deze vacht glanst ook niet, maar ziet er juist wat doffer uit. Hij is een stevige, dichte en aanliggende vacht. Verder heeft de langharige variant ook nog een ondervacht die heel dicht is en waterafstotend werkt.

Bij de kortharige variant kun je de contouren van het lichaam heel goed zien, maar bij de Vizsla langhaar moet je ook nog de contouren van het lichaam goed kunnen zien.

Ook heeft de Vizsla langhaar in zijn gezicht op sommige plekken wat langere haren. Ze hebben namelijk langere wenkbrauwen en ook rondom hun mond zijn de haren wat langer, waardoor het net lijkt alsof ze een baard hebben. Hierdoor hebben ze meteen een echt gezichtje met veel karakter.

Bij een kortharige Vizsla zijn alle haren gewoon even lang, ook die in zijn gezicht.

Het ontstaan van de Vizsla langhaar

De Vizsla is een echte jachthond. Het was zelfs de eerste staande jachthond ooit, zo lang is het ras al. Een staande jachthond houdt in dat hij met zijn oren en met zijn neus het wild kan lokaliseren. Hij wijst dan met zijn kop of met zijn poot naar het baasje aan waar het wild zit.

Oorspronkelijk komt de Vizsla waarschijnlijk uit Azië, maar officieel komt hij uit Hongarije. Hij komt nog uit de Romeinse tijd, toen Hongarije nog Pannonia heette. De langharige variant bestaat echter nog helemaal niet zo lang. Deze is namelijk in de jaren ‘30 van de vorige eeuw ontstaan.

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Vizsla wordt ook uitgebreid behandeld in Vizsla Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

De Vizsla werd dus vooral als jachthond gebruikt. Dat was echter niet altijd even handig omdat hij maar een korte vacht heeft. Hierdoor had hij het snel koud, kon hij niet heel gemakkelijk en soepel door de ruige velden rennen en sprong hij ook niet graag in het koude water. Een aantal jagers en fokkers waren hier niet zo blij mee en zij wilden graag een hond die hier wel allemaal tegen kon, maar die tegelijkertijd ook wel de kwaliteiten had van de Vizsla als jachthond.

Op deze manier en om deze reden is waarschijnlijk de Vizsla langhaar ontstaan. Het is een kruising tussen een Vizsla korthaar en een Duitse Staande Draadhaar. Het voordeel van de langharige Vizsla is dus dat hij beter beschermd is tegen de ruwe bebossing, de doornen en de kou. Daarnaast hebben zij ook een dikke waterafstotende ondervacht. Hierdoor is de Vizsla een nog beter jachthond geworden.

Het duurde natuurlijk wel even voordat er een geschikte Vizsla langhaar was. Tijdens een Hubertus jachtbijeenkomst in Hongarije op 27 maart 1942 werd toen de eerste Vizsla langhaar gepresenteerd. Er zijn verschillende rassen waarmee de Vizsla gemixt is om uiteindelijk tot de juiste Vizsla langhaar te komen.

Zo is er bijvoorbeeld gefokt met de Griffon, de Ierse Setter en de Poedel pointer. Het duurde weer een tijdje voordat deze langharige variant officieel erkend werd door de FCI. Dit gebeurde namelijk in 1966. De FCI is de Fédération Cynologique Internationale en het is een internationaal overkoepelend orgaan waarbij ongeveer honderd nationale kennelclubs aan zijn gesloten.

Toen de langharige Vizsla eindelijk officieel was, kwam hij niet meteen naar Nederland. Dit gebeurde namelijk pas in 1975. Zo’n drie jaar later was er dan ook het eerste nestje met drie teefjes en vijf reutjes. Dit gebeurde bij de kennel “van de Bielheimer”. In Nederland is de Vizsla dus ook nog een redelijk jong ras.

Ook in de rest van de wereld is hij nog minder bekend, waardoor hij ook nog niet heel vaak voorkomt. In sommige landen is de langharige Vizsla zelfs nog helemaal niet bekend of zijn er maar een aantal exemplaren te vinden.

Leer alles over jouw lieve Vizsla

Wil je álles leren over jouw Vizsla? Bekijk dan ook het Vizsla Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Het verschil tussen de langhaar en de korthaar Vizsla

Afgezien van de lengte en de structuur van de vacht, is er weinig verschil tussen de Vizsla langhaar en de Vizsla korthaar. De langharige Vizsla heeft dus een doffe vacht terwijl de kortharige variant een glanzende vacht heeft. Een Vizsla langhaar heeft daarentegen weer een dikke ondervacht waardoor hij beter beschermd is tegen de weerselementen. Hierdoor kan een langhaar dus ook beter tegen de kou.

Dit is wel handig als je je hond niet in huis wil hebben en hij dus veel buiten is. Let er wel op dat ze dan alsnog in de winter een warm plekje moeten hebben om te liggen. Dit kan bijvoorbeeld een goed ingericht hondenhok zijn of een plekje in de garage.

Qua karakter zit er weinig verschil tussen deze twee dieren, al wordt er wel eens gezegd dat een Vizsla langhaar iets rustiger is dan de kortharige Vizsla. Het maakt dus in principe niet zoveel uit voor welk ras je gaat, maar als je je Vizsla wil gebruiken om mee te jagen dan is de langharige variant misschien beter geschikt voor jou.

De verzorging van de vacht

De langharige Vizsla heeft wel wat verzorging nodig. Zo kun je hem wekelijks borstelen om alle losse haren uit zijn vacht te verwijderen. Je kunt hier gewoon een rubberen borstel voor gebruiken. Doe dit wel buiten zodat zijn haren niet allemaal in je huis terechtkomen. Ook is het niet verkeerd om hem af en toe naar een trimsalon te brengen om hem te laten plukken.

Doe dit wel altijd op een plek waar ze al voldoende ervaring hebben zodat je zeker weet dat je hond in goede handen is.

Nog meer leren over jouw (toekomstige) Vizsla?

Bekijk dan het Vizsla Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Vizsla wilde weten in één compleet e-book!”

Vizsla Handboek bevat 100+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw Vizsla!

  • Wil je een Vizsla kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Vizsla zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Vizsla trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Vizsla de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Vizsla’s en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Vizsla Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Bekijk het Vizsla Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Vizsla Handboek interessant zal vinden.

Welkom Vizsla vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!