Home | Vizsla opvoeden: hoe pak je de opvoeding het beste aan?

Vizsla opvoeden: hoe pak je de opvoeding het beste aan?

⏱ Leestijd: 4 minuten

Een hond opvoeden is heel leuk, maar het kan ook zorgen voor veel zware momenten. Het is namelijk echt niet altijd een feestje! Vooral wanneer je hondje nog een puppy is, zal hij niet altijd luisteren en soms gewoon zijn eigen ding doen. Dit kan leiden tot veel frustratie bij het baasje.

Er is dan ook veel geduld voor nodig om een Vizsla op te voeden. Hoe je dat precies doet, lees je hieronder.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Vizsla nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Vizsla!

Een Vizsla pup opvoeden

Als je je nieuwe puppy ophaalt, begin je waarschijnlijk meteen met de opvoeding. Voor jou is het net zo spannend als voor je hondje en hij zal dan ook zijn nieuwe omgeving meteen gaan verkennen. Laat hem gerust door het hele huis lopen en houd hem niet tegen, want zo kan hij rustig wennen aan zijn nieuwe omgeving.

Let er wel op dat hij op een gegeven moment waarschijnlijk stil blijft staan om te gaan plassen. Hij wil dan zijn territorium afbakenen. Dit mag hij natuurlijk niet doen, dus breng hem dan snel naar buiten zodat hij daar kan gaan plassen. Je hoeft hem dan niet een uitgebreide beloning te geven, maar het is al genoeg om heel vrolijk te doen of om een knuffel te geven zodat hij weet dat het goed is om buiten te plassen.

De regels bij het opvoeden

Houd er rekening mee dat je puppy nog niet meteen alle regels weet. Een ongelukje kan en zal ook zeker wel gebeuren. Wees op zulke momenten niet al te streng voor hem. Het werkt bij een hond namelijk niet om hem te straffen bij slecht gedrag. Je kunt hem beter belonen bij goed gedrag. De Vizsla is een ontzettend slimme hond en een afstraffing zal hij goed onthouden. Hiermee zorg je er echter voor dat hij terughoudend en bang wordt.

Vizsla opvoeden: de beginperiode

Het is het beste om meteen op het begin al een halsbandje om te doen zodat je hem kunt laten wennen aan het lopen aan een lijn. Daarnaast is een mand ook heel belangrijk. Dit is namelijk echt zijn plekje en hier kan hij uitrusten, slapen en groeien. Laat hem dan ook altijd met rust wanneer hij hier in ligt, vooral op het begin.

Hij moet dan nog overal aan wennen en het is daarom belangrijk dat hij goed bij kan komen. Leg hem dan ook in zijn mand wanneer hij moet is en aai hem even. Zo leert hij namelijk dat het goed is om alleen te zijn. Een Vizsla vindt het niet fijn om veel alleen te zijn, maar wanneer je hem dit vanaf het begin aanleert, kan hij er later beter tegen.

Speelgoed gebruiken

Een Vizsla is een hele actieve hond en vooral als puppy zit hij vol met energie. Speelgoed is dan ook erg belangrijk, want op deze manier kan zijn energie de vrije loop en kan hij lekker ravotten. Een rubberen speeltje is bijvoorbeeld voldoende. Je kunt echter ook kiezen voor een speeltje waar een snoepje in zit. Op deze manier kun je namelijk de kauwgewoontes van je puppy stimuleren waardoor de ontwikkeling van zijn kaak wordt bevorderd.

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Vizsla wordt ook uitgebreid behandeld in Vizsla Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Ongewenst gedrag van je Vizsla afleren

Hoe goed je ook je best doet, je puppy zal ook zeker wel gedrag laten zien waar je niet blij mee bent. Dit kun je hem niet kwalijk nemen, want hij is nog bezig om de wereld te ontdekken. Vizsla’s zijn echte lekkerbekken en vinden het dan ook heerlijk om te eten. Als je niet wil dat hij gaat zitten bedelen, is het belangrijk dat je consequent bent.

Het is namelijk belangrijk dat jouw hond weet dat er van hem verwacht wordt. Niet alleen als je aan het eten bent, maar ook bij andere dingen. Je moet hem in dit geval discipline bijbrengen. Dit doe je door hem te leren wat hij wel of niet moet doen wanneer jij aan het eten bent. Stuur hem bijvoorbeeld naar zijn mand als jij gaat eten of laat hem niet in de keuken wanneer jij aan het koken bent.

De meeste puppy’s zullen ook wel eens bijten. Dit is niet per se agressief gedrag, maar dat is gewoon hoe zij de wereld ontdekken. Echter moet je dit wel meteen afleren, want anders zal hij dit de rest van zijn leven blijven doen en dat wil je natuurlijk niet. Een pup bijt ook zijn moeder, die het dan meestal meteen afleert. Als je pup dus bijtgedrag laat zien, kan dat een teken zijn dat zijn moeder hem dit nog niet af heeft geleerd. Het kan lastig zijn om dit gedrag af te leren, maar niet onmogelijk. Je kunt hem bijvoorbeeld waarschuwen door heel hard ‘auw’ te roepen.

Leer alles over jouw lieve Vizsla

Wil je álles leren over jouw Vizsla? Bekijk dan ook het Vizsla Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Dit moet je dan wel echt altijd doen, want een puppy snapt het niet als je het maar af en toe doet. Als je puppy jou bijt terwijl jullie aan het spelen zijn, moet je op dat moment meteen stoppen met spelen en hem isoleren. Hij zal het gedrag dan in de toekomst minder snel vertonen, want hij vindt het niet fijn om alleen te zijn.

De Vizsla is een echte jachthond en heeft daardoor nog steeds een hele sterke neus. Deze volgt hij maar al te graag, waardoor hij nog wel eens weg wil lopen. Zorg dus dat je altijd iets bij je hebt waardoor hij ook weer terug naar jou wil komen, zoals een snoepje of zijn favoriete speeltje.

Het heeft geen zin om achter een Vizsla aan te rennen, want dan ziet hij het waarschijnlijk als een spelletje en dan rent hij alleen maar verder weg. Je kunt het beste gewoon stil blijven staan en voor je pup is dan de lol er ook meteen af. Schreeuwen heeft ook geen zin, want je hond zal hier alleen maar zenuwachtig van worden en dan wil hij al helemaal niet meer terugkomen.

Het opvoeden van een Vizsla kan dus nog wel eens een hele klus zijn. Uiteraard doe je het voor een goed doel en zorgt een goede opvoeding ervoor dat jij en je hond een betere band krijgen en daardoor ook leuker samen kunnen leven.

Nog meer leren over jouw (toekomstige) Vizsla?

Bekijk dan het Vizsla Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Vizsla wilde weten in één compleet e-book!”

Vizsla Handboek bevat 100+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw Vizsla!

  • Wil je een Vizsla kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Vizsla zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Vizsla trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Vizsla de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Vizsla’s en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Vizsla Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Bekijk het Vizsla Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Vizsla Handboek interessant zal vinden.

Welkom Vizsla vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!