Home | Jouw vizsla het blaffen afleren.. hoe doe je dat?

Jouw vizsla het blaffen afleren.. hoe doe je dat?

⏱ Leestijd: 4 minuten

Een hond is natuurlijk een heel leuk dier, maar er zijn toch ook wel een aantal nadelen waar je rekening mee moet houden wanneer je een hond koopt. Zo kost het hebben van een hond best wel veel geld en moet je er veel tijd voor maken. Een ander nadeel is dat een hond nogal veel kan blaffen.

Vooral de Vizsla is een ras dat erg veel blaft. Dat heeft natuurlijk wel een reden en gelukkig kun je het je hond wel afleren om zoveel te blaffen. Hoe dat precies werkt, lees je hier.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Vizsla nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Vizsla!

De geschiedenis van de Vizsla

Als je wil weten waarom een Vizsla zich gedraagt zoals hij doet en waarom hij veel blaft, is het ook wel handig als je wat meer over de geschiedenis van het ras weet. Dit verklaart namelijk een hoop. De Vizsla is een echte jagershond. Het is namelijk de eerste hond die gebruikt werd om te jagen en hij is er dan ook heel erg goed in. Het liefst gaat hij samen met zijn baasje jagen, maar hij kan ook in zijn eentje succesvol op pad gaan. Hier is natuurlijk wel wat intelligentie voor nodig en de Vizsla is dan ook een heel intelligent ras.

Daarnaast vindt hij het fijn om samen met zijn baasje te zijn en samen veel op pad te gaan omdat zijn voorouders dit ook altijd deden. Het is dus eigenlijk een heel leuk hondenras, maar het is niet altijd de meest makkelijke hond om te hebben.

Waarom blaft een Vizsla?

Een Vizsla is een heel intelligent ras. Dat kan erg handig zijn, vooral bij een hondentraining. Je Vizsla heeft namelijk de meeste trucjes al snel onder de knie en je kunt hem gemakkelijk aanleren hoe hij zich moet gedragen. Helaas zorgt dit er ook voor dat een Vizsla zich wel eens kan gaan vervelen als hij niet genoeg uitdaging krijgt.

Hij moet dus altijd goed gestimuleerd blijven. Dit kan heel eenvoudig door wat clickeroefeningen te doen, zoek- en speurspelletjes of andere hersenwerkjes. Hiermee daag je je Vizsla mentaal uit en dat heeft hij ook nodig.

Ook lichamelijk heeft een Vizsla veel uitdaging nodig. Drie keer per dag een rondje lopen is niet voldoende. Het liefste maakt hij elke dag een stevige wandeling van minstens een uur, gaat hij met je mee joggen of rent hij mee naast je fiets. Hij moet namelijk zijn energie lichamelijk kwijt kunnen, want zijn energievoorraad lijkt soms wel oneindig.

Dit kan ook nog door hem lekker los van de riem rond te laten rennen en spelen en eventueel met andere honden te laten spelen, door hem te laten zwemmen of apporteerspelletjes te spelen

Als een Vizsla niet genoeg uit wordt gedaagd, op fysiek of op mentaal vlak, dan kan hij gedragsproblemen laten zien. Hij wordt dan hyperactief, kan spullen omstoten, vernielen en dus gaan blaffen. Het is dan mogelijk dat hij gewoon thuis overdag gaat blaffen, maar hij gaat waarschijnlijk ook blaffen om alles wat hij ziet.

Wanneer er iets voorbij het huis komt, gaat hij blaffen. Als er mensen binnen komen, gaat hij blaffen. Wanneer hij tijdens het uitlaten iets ziet, gaat hij blaffen. Dit is niet per se om baldadig te zijn, maar gewoon omdat hij niet genoeg gestimuleerd wordt.

Tot slot is de Vizsla ook echt een gezelschapshond. Hij is graag in het bijzijn van andere mensen en dus ook zijn baasje en vindt het dan ook niet fijn om veel alleen gelaten te worden. Als dit wel zo is en hij brengt veel tijd alleen door, dan kan hij zich gaan vervelen en veel gaan blaffen.

Let op: Het aan- of afleren van gedrag bij jouw Vizsla (en vele andere thema’s) wordt ook uitgebreid behandeld in Vizsla Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Zo leer je je Vizsla af om veel te blaffen

Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat je hond stopt met overmatig blaffen. Natuurlijk kun je hetgeen doen wat het meest voor de hand ligt, namelijk hem meer uitdagen. Ga vaker met hem een flinke wandeling maken, spelen in het park, of een rondje fietsen.

Hij zal op deze manier namelijk zijn energie beter kwijt kunnen, waardoor hij de rest van de tijd wat meer moe is en minder zal blaffen.

Toch heb je het probleem nog niet opgelost wanneer je je Vizsla simpelweg wat meer rondjes laat rennen. Lichamelijk is hij dan misschien wel uitgeput, maar mentaal nog niet. Er is dan nog steeds sprake van een hoge mate van opwinding. Hij moet dus ook mentaal bezig zijn en dat is hij niet wanneer hij een rondje aan het lopen is of wanneer hij achter een bal aan rent.

Je kunt hem bijvoorbeeld nieuwe trucjes aanleren of hem wat hersenspelletjes laten doen. Andere activiteiten die je kunt proberen zijn speuren of speelgoed maken waar een snoepje in zit die hij eruit moet proberen te krijgen. Een Vizsla heeft namelijk veel uitdaging nodig! Het is daarnaast ook een echte jachthond, dus je kunt ook gehoor geven aan dit instinct en hem jachttraining laten volgen.

Leer alles over (ongewenst) gedrag van jouw Vizsla

Wil je álles leren over de opvoeding en het gedrag van jouw Vizsla? Bekijk dan ook het Vizsla Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s wordt dit onderwerp namelijk uitgebreid behandeld. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Je moet je Vizsla dus stimuleren en ervoor zorgen dat hij zijn energie kwijt kan. Maar om het nog even wat lastiger te maken, moet je er ook weer niet voor zorgen dat je je hond teveel stimuleert. Bij een overstimulatie kan je hond namelijk hetzelfde vervelende gedrag laten zien als wanneer hij niet genoeg uitgedaagd wordt.

Zorg je er dus voor dat je hond zijn energie kwijt kan en dat hij ook op mentaal vlak veel uitdaging krijgt, maar blaft hij desondanks nog veel? Ga dan eens bij jezelf na of je hem niet teveel uitdaagt. Zorg er bijvoorbeeld ook voor dat je hond genoeg slaap krijgt, want dit is erg belangrijk.

Soms kom je er echter niet meer uit. Je hebt alles geprobeerd, maar niets lijkt te werken. Je kunt er dan ook voor kiezen om een therapeut in te schakelen. Er zijn speciale gedragstherapeuten voor honden die jou kunnen helpen bij dit probleem.

Zij leren jouw hond dan af om te blaffen wanneer er aan wordt gebeld, wanneer er iemand voorbij komt gelopen of wanneer hij even alleen wordt gelaten. Houd er wel rekening mee dat zulke therapie redelijk veel geld kost. Aan de andere kant heb je hier wel de rest van het leven van je hond profijt van.

Nog meer leren over jouw (toekomstige) Vizsla?

Bekijk dan het Vizsla Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Vizsla wilde weten in één compleet e-book!”

Vizsla Handboek bevat 100+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw Vizsla!

  • Wil je een Vizsla kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Vizsla zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Vizsla trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Vizsla de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Vizsla’s en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Vizsla Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Bekijk het Vizsla Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Vizsla Handboek interessant zal vinden.

Welkom Vizsla vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!