Home | Vizsla reu of teef.. welke past het beste bij jou?

Vizsla reu of teef.. welke past het beste bij jou?

⏱ Leestijd: 4 minuten

Wanneer je een nieuwe hond gaat kopen, moet je natuurlijk ook nog de keuze maken tussen het geslacht. Wil je een mannetje of een vrouwtje, oftewel een reu of een teefje? Zitten er verschillen tussen de twee geslachten en zo ja, wat zijn die dan? Over het algemeen is het wel bekend dat een teefje gemiddeld iets kleiner is, maar gaat het nog verder dan dit?

Het zijn dingen waar je in eerste instantie misschien niet zo snel over nadenkt, maar die zeker wel belangrijk zijn en zeker bij een actief ras als de Vizsla. Lees snel verder om te kijken wat er beter bij jou past: een teefje of een reu.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Vizsla nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Vizsla!

De verschillen tussen een Vizsla reu en een teef

Net zoals bij mensen zijn er ook bij honden wat verschillen tussen de vrouwen en de mannen. Deze zitten ook in het uiterlijk. Een man is over het algemeen wat groter dan de vrouw en dat is bij honden hetzelfde. De Vizsla moet voldoen aan de rasstandaarden die vast zijn gelegd en de gemiddelde reu is iets groter dan het teefje.

Een Vizsla reu heeft een gemiddelde schofthoogte van tussen de 56 centimeter en de 64 centimeter. Een teefje heeft een gemiddelde schofthoogte van tussen de 53 centimeter en de 61 centimeter. Een reu is dus iets groter, terwijl een teefje wat fijner en slanker gebouwd is. Uiteraard kan het ook gewoon zo zijn dat een reu een stuk kleiner is dan een teef, want uitzonderingen zijn er altijd.

Dit betekent dat een reu over het algemeen ook wat zwaarder is dan het teefje. Zo moet een reu minstens 20 kilo wegen en mag hij maximaal 29 kilo wegen. Een teefje moet minstens 18 kilo wegen en maximaal 25 kilo. Wanneer je hond zwaarder weegt dan is toegestaan, is er sprake van overgewicht.

Dit is niet goed voor de gezondheid van de hond, dus het is belangrijk dat je dit probeert te voorkomen. Als je je hond op een goede manier eten geeft, dus niet te veel, en ervoor zorgt dat hij voldoende beweging krijgt zou je Vizsla in principe geen overgewicht moeten hebben. Gelukkig is het een hele actieve hond en zal hij het dus geen probleem vinden om te spelen of om rond te rennen.

De twee honden verschillen niet alleen in hun uiterlijk, maar ook qua karakter zitten er een aantal verschillen tussen reuen en teven. Teven zijn namelijk over het algemeen iets rustiger van aard dan de mannetjes. Die kunnen een wat harder karakter hebben. Er zitten natuurlijk ook teefjes bij die heel fel kunnen zijn.

Daarnaast zijn teven ook wat socialer en zorgzamer. Een reu is iets drukker, raakt snel afgeleid en kan zich niet zo goed concentreren. Om deze reden zie je vaak ook dat de vrouwtjes beter presteren bij een hondentraining dan de mannetjes. Je kunt hen dan ook sneller trucjes aanleren.

Een reu is over het algemeen iets territorialer ingesteld dan een teefje. Hij zet het liefste bij elke boom een geurvlag uit zodat hij zijn territorium kan markeren, terwijl een teefje dit iets minder heeft. Een mannetje zal dan ook niet zomaar een vreemdeling accepteren die in zijn territorium komt. Hij zal dan ook zonder te aarzelen zijn gebied en eventueel zijn baasje beschermen en verdedigen.

Het karakter van de hond ligt vaak aan twee dingen: zijn ouders en zijn opvoeding. Natuurlijk lijken de hondjes wel wat op hun ouders, maar als je ze heel liefdevol en zorgzaam opvoedt dan zal je hond dit later ook zijn. Een strenge en agressieve opvoeding leidt ook tot een agressieve hond die zelfs gevaarlijk kan zijn. Het geslacht van de hond speelt maar een kleine rol in het karakter.

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Vizsla wordt ook uitgebreid behandeld in Vizsla Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Hier moet je rekening mee houden bij een Vizsla teefje

Je staat er misschien niet zo snel bij stil, maar een teefje wordt net zoals een vrouw ongesteld. Ze worden gemiddeld twee keer per jaar loops. Ze zijn dan vruchtbaar en ze worden ook een stuk aantrekkelijker voor reuen. Deze periode duurt ongeveer drie weken en het kan voor flink wat ongemakken zorgen. De Vizsla kan dan redelijk wat bloed verliezen, dus je kunt het beste een loopsheidbroekje aanschaffen om te voorkomen dat heel je huis onder het bloed van je hond zit.

Als je je Vizsla niet hebt laten steriliseren, kun je haar in deze periode het beste binnen houden en niet zomaar los rond laten lopen. Voor je het weet zit je namelijk met een nestje Vizsla’s. Hartstikke leuk natuurlijk, maar niet heel handig als je hier geen tijd voor hebt en niet weet hoe je deze het beste kunt verzorgen.

Teefjes kunnen ook last hebben van schijndrachten. Ze gaan zich dan gedragen alsof ze zwanger zijn. Dit gebeurt meestal nadat ze loops is geweest en je kunt dit herkennen aan een aantal dingen. Zo trekken ze zich vaak terug, worden ze een beetje chagrijnig, eten ze minder goed en willen ze minder graag naar buiten.

Ze kunnen echter ook juist heel aanhankelijk worden. Dan heb je ook nog teven die op zoek gaan naar een surrogaat jongen en voorwerpen zoals speeltjes, pantoffels of sokken meeslepen naar hun nest alsof het een puppy is.

Leer alles over jouw lieve Vizsla

Wil je álles leren over jouw Vizsla? Bekijk dan ook het Vizsla Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Reu of teef: wat past er beter bij welk baasje?

In principe hangt het dus van jou af of je kiest voor een teefje of een reu. Het is maar net wat jouw voorkeur heeft. Als je op zoek bent naar een waakhond, dan is een reu misschien de beste keuze voor jou omdat deze territorialer in zijn gesteld. Kijk ook vooral naar je omgeving en naar de leefsituatie waar de hond in terecht zal komen.

Het belangrijkste is echter dat je een hond kiest die het beste bij jouw karakter aansluit. Als dat namelijk niet het geval is, dan kan je hond zich ongelukkig gaan voelen en dat kan weer leiden tot gedragsproblemen. Heb je liever een stoerdere hond zoals een reu of hond met een wat zachter karakter waar je meer mee kunt knuffelen zoals een teefje?

Nog meer leren over jouw (toekomstige) Vizsla?

Bekijk dan het Vizsla Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Vizsla wilde weten in één compleet e-book!”

Vizsla Handboek bevat 100+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw Vizsla!

  • Wil je een Vizsla kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Vizsla zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Vizsla trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Vizsla de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Vizsla’s en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Vizsla Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Bekijk het Vizsla Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Vizsla Handboek interessant zal vinden.

Welkom Vizsla vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!